广告链接

*广告*

2013年6月3日星期一

Lawatan sambil belajar ke sebuah kilang minuman 参观饮料厂 (laporan)

Soalan:
Ahli Persatuan Sains telah mengadakan lawatan sambil belajar ke sebuah kilang minuman. Sebagai setiausaha, tulis laporan tentang lawatan tersebut.


Laporan Lawatan Sambil Belajar ke Kilang Minuman F&N

            Pada 10 Mei, Persatuan Sains sekolah saya mengadakan lawatan sambil belajar ke Kilang Minuman F&N. Tujuan lawatan itu diadakan adalah supaya ahli-ahli dapat melihat proses过程 membuat minuman dengan lebih dekat更靠近.

            Rombongan团队 kami terdiri daripada 40 orang ahli persatuan. Kami diiringi被伴随 oleh tiga orang guru pengiring, iaitu Cikgu Zakaria, Cikgu Zalina, dan Cikgu Adnan. Pagi-pagi lagi, kami berhimpun di dewan sekolah. Kami bertolak出发 pada pukul 8.00 pagi dengan bas yang disewa.

             Selepas sejam, kami pun tiba到达 di kilang tersebut. Kami disambut oleh被迎接 pengurus kilang工厂经理, Encik Tan Hong dengan tangan terbuka欢喜地迎接. Sebelum melawat, Encik Tan memberikan taklimat 给予简介kepada kami. Kami memasang telinga洗耳恭听 apabila mendengar taklimat.

            Kemudian, Encik Tan membawa kami ke bahagian pemprosesan air minuman. Encik Tan juga memberikan penerangan terperinci 详细的解释kepada kami. Mesin di dalam kilang tersebut canggih sekali很先进. Kami dapat melihat cara-cara方法 air minuman itu diproses dari peringkat awal hingga peringkat akhir. Air minuman itu dimasukkan ke dalam tin, botol dan kotak.

            Kebanyakan pekerja di sana terdiri daripada kaum wanita妇女. Mereka membungkus minuman itu ke dalam kotak besar. Mereka melakukan kerja dengan rajin seperti semut勤劳得像蚂蚁. Selain itu, mereka mementingkan注重 kebersihan dan keselamatan semasa bekerja di kilang.

             Sebelum pulang, Encik Tan menghadiahkan 43 tin minuman F&N kepada kami semua. Kami juga mengucapkan terima kasih kepada Encik Tan. Pada pukul 4.00 petang, kami pun pulang ke sekolah. Kami mendapat banyak pengetahuan知识 dan pengalaman经验 dalam lawatan tersebut.

 

Laporan disediakan oleh,                                                                                                                20 MEI 2013.

            Chian An           
 (   LIM CHIAN AN       )
Setiausaha,
Persatuan Sains,
Sekolah Jenis Kebangsaan (Cina) Zhi Ling.

没有评论:

发表评论

欢迎留言^^