广告链接

*广告*

赖老师-专页 (按个赞)

2013年5月16日星期四

Tingkatan 1 - Cerpen 4: Yuran (故事简介)

              Amin anak tunggal 独生子Mak Jah. Dia meminta wang钱 untuk membayar yuran sekolah 支付学费dan yuran peperiksaan 考试费daripada ibunya从他的母亲. Mak Jah mendiamkan diri. Ibu Amin ada meminta bantuan kewangan 资金援助daripada keluarga Pak Long 家庭tetapi mereka juga kesempitan缺 wang.

              Cikgu Arsad meminta Amin membayar支付 yurannya. Pengetua sekolah 学校校长mengugut 威胁akan mengeluarkan 删除Amin daripada senarai 名单calon peperiksaan jikalau 如果yuran PMR考试费 tidak dibayar不支付.

              Esoknya第二天, dalam perjalanan ke sekolah在去学校的路上, Amin hampir-hampir dilanggar 被撞teksi kerana asyik memikirkan masalah 问题yurannya. Sudah hampir setengah tahun tetapi yurannya masih belum berbayar仍然没有支付. Amin berasa malu 感到惭愧kepada kawan-kawannya. Suatu hari Amin mengambil keputusan untuk ponteng sekolah决定逃学. Dia menuju ke pusat membeli-belah.

              Amin berdiri di 站在hadapan kedai permainan video. Tiba-tiba dia dilanggar orang. Seorang wanita 一个女人menjerit 尖叫dan keadaan menjadi riuh哗然. Amin mengejar peragut小偷 itu lalu berjaya menangkapnya. Tidak lama kemudian, polis pun datang警察来了 lalu membawa mereka ke balai polis.

              Amin duduk di sebelah 旁边mangsa ragut di balai polis. Apabila wanita itu bertanyakan sebab Amin tidak ke sekolah当问她为什么没去上, Amin berlari keluar跑了出 去dari situ. Sesampainya到达 di rumah, Mak Jah tahu知道 Amin ponteng. Dia mengingatkan Amin tentang pesan arwah ayah 已故的父亲Amin supaya belajar bersungguh-sungguh努力学习. Mak Jah menitis air mata眼泪 kekesalan遗憾 kerana tindakan Amin yang ponteng sekolah逃学.

            Tiba-tiba sebuah kereta datang突然,一辆车来了. Wanita mangsa ragut itu memulangkan beg sekolah 书包Amin. Wanita itu menceritakan segala-galanya 告诉一切kepada Mak Jah. Selepas itu, dia menghulurkan sampul surat递给信封 berisi wang 钱kepada Amin sebagai hadiah作为礼物. Wanita itu tahu bahawa Amin memerlukan bantuan需要帮助. Amin bertekad 决心untuk meneruskan cita-citanya.
 

1 条评论:

欢迎留言^^