广告链接

*广告*

2013年1月16日星期三

Sambutan Hari Kanak-kanak 儿童节庆祝会 (Laporan)

Soalan
Baru-baru ini, sekolah kamu telah mengadakan sambutan Hari Kanak-kanak. Tulis laporan tentang sambutan tersebut.
 
Isi内容
Pendahuluan          : bila-siapa-apa
Isi 1                        : 做准备
Isi 2                        : 集合
Isi 3                        : 表演
Isi 4                        : 回班
Penutup                 : 回家
Sambutan Hari Kanak-kanak
                                                                                        SJK (C) Zhi Ling

                Pada 2 Oktober 2013, SJK (C) Zhi Ling telah mengadakan 举办sambutan Hari Kanak-kanak. Tujuan sambutan itu diadakan adalah untuk menggembirakan kanak-kanak使到小孩开心.
               Sebelum sambutan Hari kanak-kanak, murid-murid sibuk membuat persediaan 忙着做准备untuk mencantikkan dewan sekolah美化学校礼堂. Antaranya termasuklah 其中就包括menyapu lantai, menghias pentas, menyusun kerusi dan sebagainya. Murid-murid bekerjasama 分工合作menjalankan tugas bagai aur dengan tebing守望相助. Selepas itu, dewan sekolah kelihatan看起来 bersih dan cantik seperti istana美如皇宫.
                Pada hari tersebut, guru-guru dan murid-murid berkumpul 集合di dewan sekolah. Keadaan di sana penuh sesak 很拥挤seperti ikan di dalam belat人山人海. Mula-mula, Guru Besar dijemput 被邀请untuk memberikan ucapan给予致词 kepada murid-murid. Dalam ucapan Guru besar, beliau menasihati 劝告murid-murid supaya belajar bersungguh-sungguh kerana usaha tangga kejayaan努力是成功的阶梯. Beliau juga mengucapkan “Selamat Hari Kanak-kanak” kepada murid-murid. Kemudian, beliau merasmikan 开幕sambutan Hari Kanak-kanak.
                Pelbagai persembahan pentas yang menarik 精彩的舞台表演telah dijalankan untuk menghiburkan hati para penonton娱乐诸位观众的心. Antaranya termasuklah nyanyian, tarian dan lakonan. Persembahan kemuncak最高潮的表演 ialah pertunjukan silap mata魔术表演 yang dipersembahkan 被呈现oleh seorang murid tahun 6, Mun Ket. Persembahannya berjaya mempesonakan 使迷住perhatian para penonton. Para penonton bersorak-sorai 欢呼dan memberikan tepukan yang gemuruh热烈的鼓掌. Suasana yang meriah热闹的气氛 telah menyelubungi 笼罩着seluruh dewan pada ketika itu.
                Selepas 2 jam, persembahan pentas pun tamat. Murid-murid pun beratur balik ke kelas masing-masing untuk mengadakan jamuan茶会. Murid-murid menikmati 享用makanan dan minuman yang enak bersama dengan guru kelas mereka di dalam kelas. Murid-murid juga menjalankan banyak permainan游戏 di kelas. Akhirnya, guru kelas juga membahagikan bungkusan hadiah 分配包装礼物kepada murid-murid. Murid-murid berasa suka hati开心 apabila menerima hadiah.
                Pada pukul 2.00 petang, sambutan Hari Kanak-kanak pun tamat.  Murid-murid pun pulang ke rumah dengan puas hati心满意足. Sambutan Hari Kanak-kanak telah diadakan dengan berjaya pada tahun ini.

Laporan disediakan oleh,                                                                                   4 OKTOBER 2013.
Lim__  Keong _ Seng
(LIM KEONG SENG)
Ketua Murid,
Sekolah Jenis kebangsaan (Cina) Zhi Ling.

 

没有评论:

发表评论

欢迎留言^^