广告链接

*广告*

赖老师-专页 (按个赞)

2013年1月19日星期六

Sambutan Hari Guru 教师节庆祝会 (Keperihalan)

Soalan
Baru-baru ini, sekolah kamu telah mengadakan sambutan Hari Guru. Gambarkan suasana tentang sambutan tersebut.

内容:
Pendahuluan          : bila-siapa-apa
Isi 1                        : 做准备
Isi 2                        : 集合
Isi 3                        : 表演
Isi 4                        : 回班
Penutup                  : pulang

                Pada hari Isnin yang lalu, sekolah saya telah mengadakan 举办sambutan Hari Guru. Tujuan sambutan itu diadakan adalah untuk menghargai jasa dan pengorbanan guru珍惜老师的功劳和牺牲.
                Sebelum sambutan Hari Guru, murid-murid sibuk membuat persediaan 忙着做准备untuk mencantikkan dewan sekolah美化学校礼堂. Antaranya termasuklah 其中就包括menyapu lantai, menghias pentas, menyusun kerusi dan sebagainya. Murid-murid bekerjasama 分工合作menjalankan tugas bagai aur dengan tebing守望相助. Selepas itu, dewan sekolah kelihatan看起来 bersih dan cantik seperti istana美如皇宫.
                Pada hari tersebut, guru-guru dan murid-murid berkumpul 集合di dewan sekolah. Keadaan di sana penuh sesak 很拥挤seperti ikan di dalam belat人山人海. Mula-mula, Guru Besar dijemput 被邀请untuk memberikan ucapan给予致词 . Dalam ucapan Guru Besar, beliau menasihati 劝告murid-murid supaya menghargai jasa guru kerana guru umpama lilin sanggup membakar diri untuk menerangi masa depan murid-murid老师就好比蜡烛愿意燃烧自己为了照亮学生们的前途. Guru Besar juga mengucapkan “Selamat Hari Guru” kepada guru-guru. Kemudian, beliau merasmikan 开幕sambutan Hari Guru.
                Pelbagai persembahan pentas yang menarik 精彩的舞台表演telah dijalankan untuk menghiburkan hati para penonton娱乐诸位观众的心. Antaranya termasuklah nyanyian, tarian dan sketsa话剧. Persembahan kemuncak最高潮的表演 ialah pertunjukan silap mata魔术表演 yang dipersembahkan 被呈现oleh seorang murid tahun 6, Mun Ket. Persembahannya berjaya mempesonakan 使迷住perhatian para penonton. Para penonton bersorak-sorai 欢呼dan memberikan tepukan yang gemuruh热烈的鼓掌. Suasana yang meriah热闹的气氛 telah menyelubungi 笼罩着seluruh dewan pada ketika itu.
                Selepas 2 jam, persembahan pentas pun tamat. Murid-murid pun beratur balik ke kelas masing-masing untuk mengadakan jamuan茶会 dengan guru kelas masing-masing. Murid-murid menikmati 享用makanan dan minuman yang enak bersama dengan guru kelas mereka di dalam kelas. Akhirnya, murid-murid memberikan hadiah yang disediakan kepada guru. Antaranya termasuklah bunga, coklat, pen dan sebagainya. Guru-guru berasa suka hati开心 apabila menerima hadiah.
                Pada pukul 2.00 petang, sambutan Hari Guru pun tamat.  Guru-guru dan murid-murid pun pulang ke rumah dengan puas hati心满意足. Sambutan Hari Guru telah diadakan dengan berjaya pada tahun ini.
 

1 条评论:

欢迎留言^^